Okvara elektronike in razočaranje nad Summit avtom

Okvara elektronike in razočaranje nad Summit avtom

OdgovorNapisal/-a Maja » 17 Oktober 2018 18:46

Pozdravljeni
Rada bi z vami delila eno neprijetno izkušnjo s Fordom in glavnim uvoznikom – Summit avto iz Ljubljane. Imela sem že mnogo različnih znamk avtomobilov, ampak tako nekvalitetnega kot je Ford in tako neprijaznih kot so na Summitu, pa še ne.
Torej – s partnerjem sva kupila leta 2014 pri Summit avto kombi Transit Custom. Takrat je bila garancijska doba 2 leti in v tem času, sem bila na njihovem servisu 2x zaradi težav z elektroniko. Težave naj bi bile odpravljene, vendar niso bile, kar se je izkazalo letos, ko je sredi vožnje dobesedno umrla vsa armaturna plošča. Pri starosti 4 leta in prevoženih komaj 50.000 km!
Napake so potem odpravljali na Veitu v Domžalah, ker so imeli manjšo gužvo kot na Summitu in predvsem zato, ker so bili izredno prijazni, kar ne morem trditi za Summit. Slednji so bili namreč prijazni le dokler nisva vozila kupila, ko pa je bilo treba reševati težave, pa so se naju na hitro rešili. Nadaljevala se je več tedenska saga reševanja težave, mehaniki na Veitu so sodelovali skupaj z mehaniki na Summitu in mehaniki v Nemčiji (preko daljave) in napake niso odkrili. Nakar so po cca. mesecu dni končno uspeli popraviti in dali diagnozo – okvara BCM modula, okvara števca in okvara grelca (webasto oz. Ebersprecher). Webasto naj bi skuril BCM in števce. Strošek za popravilo BCM računalnika in števca je bil dobrih 1.000€, ker so nama dali dovolj popusta. Webasta ne bomo zaenkrat popravljali, ker bi popravilo stalo spet 1.000€, hkrati pa bi verjetno spet obstajala možnost tega kratkega stika. Zraven naj še omenim, da sva pred Veitom iskala možnosti popravila pri vseh možnih avtoelektronikih po Sloveniji, pa sva dobila odgovore, da bodisi Fordov ne popravljajo (zaradi pogostih nenavadnih napak) ali da sploh ne popravljajo BCM-jev.
Tukaj sva imela še eno slabo izkušnjo, in sicer z avtoelektroniko BMS v Črnučah, ki so naju sicer sprejeli, ampak so naju hoteli ogoljufat za cca.300€ - da naj bi naročili procesor BCM-ja, potem naj bi procesor prišel, pa naj bi ga vgradili, ampak stvar še vedno ni delala, zaračunati pa so vseeno hoteli. Ko sva videla, da je kombi identično parkiran kot takrat, ko sva ga pripeljala in ko nama niso hoteli izročiti tega "kao kupljenega" procesorja, sva ugotovila, da niso delali prav ničesar in da naju hočejo obrat za 0 dela. Ker sva vztrajala, sva dobila ves nazaj denar (polovico je bilo namreč treba plačati vnaprej).
Da se vrnem nazaj na Veit. Torej, tam so napako odpravili in nama svetovali, kam se obrniti. Praviloma bi namreč taka huda napaka morala biti uveljavljena kot kulanca ali prostovoljna garancija proizvajalca. Naj še enkrat omenim, da se tudi nemškim serviserjem ni sanjalo, kaj se je zgodilo in da je bilo očitno, da gre ali za tovarniško napako ali za napako pri vgradnji – ker je tudi webasto grelec bi vgrajen originalno, ob nakupu novega vozila.
Pisali smo Janezu Vodopivcu iz Summit Auta, ki ureja garancije in kulance za Ford. Odgovoril nam je, da bi kulanco priznali le v primeru, če bi vozili k njim na uraden servis. Seznanili smo ga z dejstvom, da ima vozilo 2-letni servisni interval, torej je bil prvi servis itak narejen po izteku garancije, torej sam servis nima nobene veze. Odgovor je bil isti kot prej.
Zdaj kombi sicer dela brez webasta in brez števca porabe (ker je to vezano na webasto), serviser pa je omenjal tudi napake na vlečni kljuki, ki trenutno sicer dela.
Izredno razočarani nad Summit-om in nad Fordom, da si privošči tako slabo kvaliteto in tako ignorantski odnos do strank. Da prevarantov iz avtoelektronike iz Črnuč ne omenjam, ker poznam še eno osebo, ki so jo pravtako nategnili, pa žal ni bila dovolj vztrajna in je dobila povrnjeno le del denarja za 0 dela.
Maja
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 17 Oktober 2018 18:34
Kraj: Ljubljana

Re: Okvara elektronike in razočaranje nad Summit avtom

OdgovorNapisal/-a Carpe Diem » 19 Oktober 2018 17:39

Pozdravljena,

takole vam bom pomagal, upam, da bo pomoč dobrodošla in upam še pravočasna, vsi smo bili v določenem trenutku razočarani nad določeno znamko in je nismo več kupovali, dejstvo je, da avtomobili so vedno bolj kompleksnejši, posledično se bolj kvarijo, da ne bom dolgovezil, pred petimi leti je bila izdana uredba o skupinskih izjemah, v kateri piše, da niso samo pooblaščeni serviserji tisti, ki bdijo nad garancijo vozila, lahko odpeljete vozilo tudi drugim tehničnim organizacijam, ki se ukvarjajo z servisiranjem vozila in je prav tako priznana garancija s strani le te.
Koliko se pa to dejansko izvaja v praksi, pa mi ni poznano, dejstvo pa je, da imate pravico in možnost uveljaviti garancijo ter servis preko drugih organizacij, ki se ukvarjajo z servisiranjem vozil.
Upam, da sem vam kaj pomagal.

Prilagam link uredbe iz uradnega lista:
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad ... ih-izjemah

Ste poskusili poiskati pomoč, glede elektronike tukaj, pravijo, da naj bi bili strokovno podkovani, glede iskanja napak, ter finančno ugodni.
http://www.dtc-avtoelektronika.com/

Lp
Carpe Diem
 
Prispevkov: 97
Pridružen: 29 Oktober 2015 21:02

Re: Okvara elektronike in razočaranje nad Summit avtom

OdgovorNapisal/-a Maja » 10 Januar 2019 13:35

Carpe Diem - hvala za nasvete, vendar smo vse to že naštudirali in poskušali, pa nič.
Bi pa dodala k svojemu zapisu popravek, in sicer je o kulanci odločal Summit motors, ki je uvoznik za Ford. Summit avto pa je prodajalec. O tem so me prijazno seznanili po tem zapisu.
Tako da prodajalec Summit avto v tem smislu - ko se je šlo za neodobritev kulance - nima nič s tem. Kar pa ne pomeni, da nad njimi še vedno nisem razočarana, in sicer zaradi servisne storitve in odnosa do strank.


Zadnjič obnovil Maja, dne 10 Januar 2019 13:35.
Maja
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 17 Oktober 2018 18:34
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Karoserija, notranjost in avtoelektrika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron