Focus - pregrevanje / ciscenje hladilnika

Focus - pregrevanje / ciscenje hladilnika

OdgovorNapisal/-a imarkic » 3 Avgust 2017 22:10

Glede na temperature ki vladajo zunaj, samo ena izkusnja.

Imam Ford Focusa 1.6 TDCI 109KM. V zadnjih letih se mi je cedalje pogosteje dogajalo da mi je ob toplejšem vremenu obcasno izklapljalo klimo ob voznji v večji klanec in pri 30°C+. Ne dolgo nazaj pa se je celo zgodilo da sem dobil na armaturko opozorilo "Engine overheat". Kazalec temperature je bil večinoma na 90°C (kljub temu da obd kaze temperaturo hladilne tekočine med 80 pa do 110°C - nihanje ECU izniči da nismo uporabniki preveč v skrbeh) le ob opozorilu je kratkotrajno skočil na 118°C! in nato spet na 90°C.

Predideval sem da je tezava v kakem termostatu, ventilatorju,... in zato sem avto peljal na servis, kjer je bilo rečeno da naj bi bilo vse ok. Zato sem malce analiziral obd podatke in sem ugotovil da se je pogosto dogajalo da kljub hladilnem ventilatorju na max stopnji (se posebej pri vklopljeni klimi) ECU ni mogel ohranjati temperature med 78°C in nekje 95°C, kar je se normalno. Temperatura je sla tudi do in nad 100°C kar ni najboljše na motor. Ko je sla temperatura ektremno visoko, se je tudi dogajalo, da je motor izgubil moč.

V glavnem, glede na simptome sem domneval da je najverjetnejša težava lahko v "zapacanih" hladilikih - klime+hladilne tekočina. Hladilnike sem dal prečistiti in kljub temu, da na zunaj ni bilo videti slabo, se je izkazalo da sta bila oba hladilnika na notranji strani (med hladilnikom klime in hladilne tekočine) in za ventilatorjem močno zapacana! (ogromno je bilo drobnega prahu in mrčesa)

Od tedaj sem avto testiral na poti na morje in v ekstremnih razmerah in se mi ni zgodilo, da bi se temperatura hladilne tekočine dvignila nad 95°C (OBD) in hladilni ventilator ni sel na nikoli na najvišjo stopnji. Avto je tudi bolj odvziven in visoka temperatura ga ne "zmatra" tako hitro. Tudi klime sedaj ne izklaplja več.

Zato predlagam vsem, ki opazite da vam kdaj pri vožji v klanec in pri višjih temperaturah okolice začne izklapljati klimo, dajte preveriti cistost hladilnika. Lahko prepreči kako nevsečnost. :)
imarkic
 
Prispevkov: 108
Pridružen: 30 September 2015 20:58
Kraj: Skofja Loka

Re: Focus - pregrevanje / ciscenje hladilnika

OdgovorNapisal/-a sjerdzho » 12 Junij 2018 22:03

Pozdravljeni, mi lahko podate kakšen napotek kako najenostavneje to narediti. Je potrebno kiler demontirati ali je dovolj čiščenje s kompresorjem (zrakom)?
Hvala za odgovor in lep pozdrav. Sergej
sjerdzho
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 12 Junij 2018 21:38
Kraj: Celje

Re: Focus - pregrevanje / ciscenje hladilnika

OdgovorNapisal/-a imarkic » 13 Junij 2018 18:55

Zivjo.

Sam sem dal spucat mehaniku, je pa vse hladilnike demontiral, izpraznil klimo in jih spral s tlačnim čistilnikom+ustrezno čistilo ter nato nalil novo hladilno tekočino in na novo napolnil klimo.

Hladilnik je bil zelo zabit s finim prahom in mrčesom(cca 70%!). Kljub temu, da na vzven ni bilo videti slabo, je bilo med hladilnikom za klimo in hladilne tekočine(vmesni prostor) res močno zabito. Temperatura motorja se mi je v vročih dneh po čiščenju spustila za cca 10°C (obd podatek- temperatura na armaturki je vedno kazala 90°C!!) in avto je v vročih dneh postal bolj odziven in poskočen, prav tako se mi ni več dogajalo da bi pod večjo obremenitvjo izklaplalo klimo.

Če bi z zrakom močno prepihal bi morda kaj pomagalo, samo za dolgoročne učinke predlagam konkretno čiščenje. Pazi na to da z zrakom/vodo ne poskoduješ reber hladilnika. :)
imarkic
 
Prispevkov: 108
Pridružen: 30 September 2015 20:58
Kraj: Skofja Loka


Vrni se na Tehnični del

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron