Focus, težave v prostem teku

Focus, težave v prostem teku

OdgovorNapisal/-a Vojc » 11 April 2019 20:12

Torej, sem lastnik Focusa karavan l.2009, motor 1.6 ti-vct. Avto ima prevoženih 104.000 KM. Po nakupu (pri 69.000 Km) sem opravil tudi glavni servis na pooblaščenem servisu. Opravil sem ga ne zaradi kilometrov ampak zaradi pretečenih let. Kar se doseže prej.
Težave pa imam s prostim tekom motorja. Pojavijo se ob različnem vremenu in različnih časovnih intervalih. Npr: 3 tedne nič, nato v 1 tednu 2-3x. Nato nekaj časa nič in potem znova. Tankal sem tudi na različnih bencinskih črpalkah...

Dogaja se, da ko se pred semaforjem ustavim mi po kašnih 5 sekundah obrati začnejo poskakovati gor in dol, do nekje 1500 obr/min. Kot bi namenoma pritiskal na gas.
Zgodilo se je, da je avto tudi ugasnil zaradi prenizkih obratov. Enako se zgodi če je na avtocesti zastoj in je potrebno avto ustaviti. Kazalec za obrate se zelo hitro spušča. Takrat obrati padejo pod normalno vrednost. Avto teče neenakomerno oz. se čutijo tresljaji. Ob pregledu trenutne porabe se poraba bencina viša, avto pa ima vedno manjše obrate. Če dodam gas in ga nekaj časa držim na cca 1500 obr/min, se zadeva nekako umiri.

Zamenjano je bilo:
- svečke 2x (prvič ob glavnem servisu, drugič kakšen mesec nazaj, zaradi prižiga lučke za motor - zamenjano na drugem pooblaščenem servisu). Na zadnje sem zamenjal tudi vžigalno tuljavo, ter komplet kablov.
- pregledana in očiščena je bila loputa za zrak, ki pa že v osnovi ni imela umazanije. Kot mi je znano se ta uravnava elektronsko.
- redna menjava olja ter ostalih stvari, glede na servisne intervale.

Na obeh pooblaščenih servisih ne pokaže nobene napake. Avto sem pustil tudi 2 dni na servisu, da so se nekajkrat peljali na okoli. Seveda je takrat delal kot nov.

Ali sta morda za ta neenakomeren prosti tek krivi lambda sondi? Mogoče bencinska pumpa? Kakšen regulator prostega teka??

Skratka prosim za kakršen koli predlog, nasvet ali pa če je že kateri od vas imel zgoraj omenjeno težavo.

Lp,
Vojc
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 21 Februar 2019 12:45
Kraj: Domžale

Re: Focus, težave v prostem teku

OdgovorNapisal/-a imarkic » 12 April 2019 21:15

Podobno težavo sem imel pred leti na P106 1.1 . Kot si opisal, samo občasno se je zgodilo da, ko si npr. ustavil na semaforju, so začeli obrati nihati od cca 500 do 1500 RPM. Če sem v takem primeru avto zapeljal samo za kak meter naprej, se je vse normaliziralo.

Ker se je napaka pojavljala relativno redko, je nisem nikoli odpravljal in zaradi nje nisem imel nikoli kakih dodatnih težav. Verjetno je težava v kakem senzorju, ki se ustavi ravno v "pravi" poziciji.

Na tvojem mestu se ne bi preveč sekiral. Verjetno ni nič kritičnega, če pa ugotoviš težavo, pa se priporočam za rešitev. Me zanima kaj je bilo narobe. ;)
imarkic
 
Prispevkov: 110
Pridružen: 30 September 2015 20:58
Kraj: Skofja Loka

Re: Focus, težave v prostem teku

OdgovorNapisal/-a Vojc » 14 April 2019 20:42

Točno tako se dogaja kot si opisal sam :) .

Malo mi je neprijetno če bi na poti na kak izlet ali morje klical avto vleko, ker se ravno takrat lahko kaj pokvari :roll:

Če ugotovim, napišem :)
Vojc
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 21 Februar 2019 12:45
Kraj: Domžale

Re: Focus, težave v prostem teku

OdgovorNapisal/-a imarkic » 16 April 2019 17:27

Sam sem na p106 "zivel z napako" več let, brez da bi se karkoli poslabšalo, kar pa ni garancija. :)

Pri P106 sem opazil tudi, da je imel "šibko" elektriko. Pri prižganih lučeh in vseh 4rih smernikih so vrtljaji nekoliko nihali (+/- 100 RPM). Mogoče je lahko s tem kaj povezano.
imarkic
 
Prispevkov: 110
Pridružen: 30 September 2015 20:58
Kraj: Skofja Loka


Vrni se na Focus

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron